ВАЖНО

ПРОЈЕКАТ

СТРУЧНА ПОДРШКА

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА

                                                                                         

БИБЛИОТЕКЕ У КОВИД ОКРУЖЕЊУ

У организацији INternet CLUB-а и Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ одржан је стручни скуп  „Библиотеке на интернету током пандемије COVID-19“ под спознорски покровитељствомн Фондадије РНИДС-а.. У три дана трајања, библиотекари суј покушати да, разменом искустава, направе пресек стања нове реалности у раду библиотека где се показало колико је дигитализација библиотека постала како потреба, тако и добро решење посебно у условима које је наметнуо ковид 19. Уз примену свих мера здравствене заштите, скуп је отворен у складу са темама и циљевима које је од почетка свог постојања и рада поставио  Интернет клуб, а то је комуницирање путем интернета. Тако је и поздравну реч, након председника овог клуба, Мирка Марковића , дао  путем  видео линка Дејан Масликовић, Помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и Дејан Ђукић, директором РНИДС-а. 

О томе како су се библиотеке у Србији сналазиле у време пандемије илустративно говоре речи организатота - Овај семинар уз стручну помоћ Педагошког факултета у Сомбору – катедре за библиотекарство, покушава да да научно тумачење и све сабере на једно место и одатле да закључке и смернице шта и како даље, шта је добро а шта је мање добро, јер то је ново у окружењу у којем ће библиотеке морати да раде. Са друге стране, није случајно што је скуп на Златибору јер је ове године библиотека у Чајетини добила награду за ВЕБ библиотеку и већ има четири програма која су одрађена елелктронски која су присутна у јавности, у медијима. Када имамо покровитеља као што је Регистар националних домена Србије, који покушава да на интернету направи да библиотеке у Србији буду на српским абдоменима, ми учинимо све да систематизујемо и дамо научну дефиницију шта и како даље .

 

22.09.2020. Златибор

Председава -  Гордана Рудић

Тема : детерминација чинилаца који одређују ово време у реалном трајању и последице које проистичу – пресек стања и констатација нове реалности у раду библиотека

Уводничар - Мирко Марковић 

После драматичних догађаја из првих месеци 2020. године постало је јасно да дигитална стратегија у библиотечкој делатности више није оно што је до сад било ни на локалном а поготово не на глобалном нивоу.

У најјачем удару пандемије догодило се незамисливо – у огромном броју случајева уобичајени начини личне комуникације буквално су престали.
Чим је свет како тако дошао себи, појавили су се први свеобухватни напори како да се у потпуности овлада ситуацијом и у том склопу да се прикаже како дигитализација може да трансформишепостојећу праксу и стања. Социјална дистанца готово тренуно фаворизује дигиталне облике комуникације.
       
У првом плану је утицај дигиталних технологија на то како корисници, али и даваоци услуга могу да користе дигиталне алате за побољшање свог елокруга интересовања, али и глобално рада.
Трансформациони потенцијал дигитализације искористи у стварању високо повезаних интелигентних, ефикасних, поузданих и одрживих библиотечкох услуга. 

Видео линк  са 

   

Сузаном Данаиловом, директором Градске библиотеке „Браћа Миладиновци“ Скопље, С. Македонија,, Јасмином Нинков, директором Библиотеке града Београда, ,Жељком Вучковићем, деканом ПФС УНС .

РАД У ПЛЕНУМУ:

 ЈАВНИ КУРИКУЛУМ

23.09.2020. Чајетина 


- Отварање  јавног курикулума скупа  и порука спонзора, 

видео линк  :

   

Дејан Масликовиће, Помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и Дејан Ђукић, директор РНИДС.

Уводно предавање:
- УТИЦАЈ ОКРУЖЕЊА НА ЖИВОТ БИБЛИОТЕКА – Жељко Вучковић


Панел сесија:
 ДИЈАГНОСТИКА БИБЛИОТЕЧКИХ АМПЛИТУДА У ДОБА КОВИДА -
Модератори: Гордана Рудић, Јасмина Нинков и Мирко Марковић


 On line biblio link „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“. 

Дарко Мирковић „Алтера“ Београд., Ведрана Лугић и Тихомир Маројевић Градска књижница и читаоница Винковци и Адам Софронијевић, УБСМ - Београд,  

   

14.45 – 15.30 - ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ

15.30 – Дискусије

 ЗАКЉУЧНА  СЕСИЈА 

ЧЕТВРТАК 24.09.2020. Златибор

ПРЕДЛОЗИ ЗА КЉУЧНЕ РЕЧИ СКУПА:

Прилагођеност- Прецизност - Отвореност - Оптимизам - Одговорност - Дигитализација -  Мултидисциплинарност - Интеракција -

Поверењеоднос са корисницима, јасноћа и доследност у раду - Лични односпоштовање различитости потреба и интересовања
Знање- активности и облици рада који информације преводе у знање (разумевањеање и примена)

 

Електронски медији о скупу

 

 

СПОНЗОР  ПРОЈЕКТА