ВАЖНО

ПРОЈЕКАТ

СТРУЧНА ПОДРШКА

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА

                                                                                         

НАСТАЛИ МЕЂУНАРОДНИ ГЛАСОВИ

Kако да изградимо дигиталну заједницу у чијем ће се центру налазити библиотека? Kоја је сврха библиотеке усред мноштва стриминг-платформи, а какву улогу у свему томе играју друштвене мреже?

Ова и многа друга питања постављају се у оквиру пројекта EMERGING INTERNATIONAL VOICES, који заједнички спроводе Goethe-Институт и ИФЛА. Ако верујете да су библиотеке данас важније него икад, пријавите се да учествујете! Попуните образац који садржи ЦВ, кратко мотивационо писмо и кратку изјаву о улози дигиталних услуга библиотека у вашој земљи. Изјава не сме бити дужа од 1000 речи и бити погодна за објављивање на гоетхе.де. Рок за пријаву је 13. септембар 2020.

 Више информација о пројекту и пријављивању у наставку...

Опширније: НАСТАЛИ МЕЂУНАРОДНИ ГЛАСОВИ

Специјалац часописа ИФЛА о библиотекама и COVID-19 - Могућности за иновације

ИФЛА Journal са задовољством објављује позив за радове на посебан број који истражује прилагодбу и трансформацију библиотечких сектора током пандемије COVID-19. Широко распрострањена епидемија довела до потребе да библиотечки сектор пронађе прикладне модусе у време карантина и социјалне дистанце. Одговори библиотечког сектора кретали су се од усвајања стратегија суочавања до прихватања иновација. Постојеће дигиталне услуге су прошириле, а традиционалне личне услуге морале су остваривати путем интернета. Ово је иницирало институционално планирање дигиталне трансформације. Планирање поновног отварања било је посебно изазовно услед непознавања трајне пандемије. Ово специјално издање ИФЛА Journal има за циљ да истражи природу текућих промена и трансформација и да подржи професионалце у библиотеци у планирању стратешког планирања њихових институција после COVID-19.

Опширније: Специјалац часописа ИФЛА о библиотекама и COVID-19 - Могућности за иновације

„WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“

Пандемија COVID-19 и даље остаје пријетња која је довела не само до укидања локалних и глобалних социјалних, економских и здравствених услова, већ и до поремећаја сектора културне производње. Европа није била имуна на изазове које је донела пандемија. Многе европске библиотеке, које предњаче у стварању и очувању знања, на су интезивно појачале подршку истраживачима и научницима. Помаци у развоју услуга битно ће утицати на све оно што библиотеке могу пружити.
Овај виртуални панел 6.08.2020. представља први догађај у планираној шестомесечној серији вебинара : „WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“, која је посвећена различитим аспектима библиотекарства.

Ове активности које ће укључивати ​​домаће и међународне библиотекаре, архивисте, научнике, администраторе и посленике из свих крајева света.
На овом панелу европски библиотекари, специјалисти за студије средње, источне и југоисточне Европе, и славистичке / словенске студије, делиће искуства и перспективе о  појединачним и институционалним изазовима и могућностима у подручјима истраживања, наставе и развоја збирки .

На овом панелу европски библиотекари, специјалисти за студије средње, источне и југоисточне Европе, и славистичке / словенске студије, делит ће искуства и перспективе о својим појединачним и институционалним изазовима и могућностима у подручјима истраживања, наставе и развоја збирки .

Опширније: „WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“

Скуп: Библиотеке у COVID 19 окружењу

Ако пандемијхски услови  дозволе, 22,23 и 24. септембра 2020. године биће одржан  стручни скуп „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“. Скуп органузује Интернет клуб, сектор за библиортеке,архиве и музеје у сарадњи са Библиотеком града Београда, библиотеком "Љубвиша Р.Ђенић" из Чајетине.

Реализацију пројекта ће обележиће on line mix излагања у комбинацији са модератоским вођењем и панелима из е читаонице библиотеке на Златибору у  новом Културном центру. Са стручне стране је подржала Катедра за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом саду. Уреднички тим: Др Жељко Вучковић,декан ПФС,  др Гордана Рудић,шеф катедре за библиотекарство ПФС,  Ласло Блашковић , директор НБС, Јасмина Нинков, директор БГБ, Мирко С.Марковић, ИНтернет клуб Србије.

Домаћин на Златибору: Monix Club Zlatibor . Извршна организација АГЕНЦИЈА MONIX, Београд.

Финансијски је пројекат спонзорски подржао РНИДС 'Фондација "Регистар националног интернет домена Србије".

Опширније: Скуп: Библиотеке у COVID 19 окружењу

Лекције за COVID-19

ALCTS e-Forum: 

Планирање за ванредне ситуације: Лекције из COVID-19                11.-12. Август 2020

Овај е-форум биће прилика за размишљање о ономе што смо научили из ситуације ЦОВИД-19 и како те информације користити у планирању одговора на будуће хитне случајеве. Утицај и величина пандемије изненадно су нас довели до затварања библиотеке и расељеног особља. Многе библиотеке трудиле су се да заједнички наставе планове

 рада код куће и обезбеде опрему и услуге потребне за то. Питања с којима су се суочили руководиоци и особље укључивала је кадровске политике у вези с временом одмора за болесну родбину или дјецу са затвореним дневним центрима и школама, ангажирањем и управљањем особља које ради на даљину, идентификацијом пројеката, документовањем радног времена и напретка, рјешавањем емоционалних и менталних потреба особља и припрема за повратак на посао на лицу места.

Поред тога, АЛА је направила страницу за припремљеност за пандемију, а ово је прилика да се промовише и други ресурси о којима учесници могу разговарати и делити.

Опширније: Лекције за COVID-19

Поткатегорије