ВАЖНО

ПРОЈЕКАТ

СТРУЧНА ПОДРШКА

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА

                                                                                         

ДРВЕНЕ НОГЕ - (Фантазмагорија о Ковид страху)

Драги пријатељи, млади и ви мало старији, и ви најстарији, који сте ми пожелели брз опоравак после ове болести, ове напасти која нам не да да нормално живимо и радимо. Ја вам се захваљујем, а наравно како бих могао да вам се захвалим него оним што најбоље умем да радим, а то је да напишем неку песму о томе!   Управо сам, лежећи у болници, написао песму Дрвене ноге и прочитаћу вам је. Песма је подугачка.

Буде ме дрвене ноге
И одомаћена мрзовоља
Мисао се гнезди као да нема намеру да се бори за смисао
Устајем збуњен. Из огледала ме гледа Пинокио
А унуци траже да машем ушима и будем смешан

Кад напабирчим довољно снаге направићу први корак
Жељан добрих дана
И светлости ограничене доброте

Вртим се пелцован амбицијом да будем жив
БУДИ ЖИВ наређује ми отац
АКО ВЕЋ ВЕРУЈЕШ У СВАШТА
ВЕРУЈ ДО КРАЈА
Где је крај – питам оца
НА ПОЧЕТКУ
КАКО ТЕ УЧИО ДУШКО РАДОВИЋ...

Опширније: ДРВЕНЕ НОГЕ - (Фантазмагорија о Ковид страху)

Retke knjige i posebne zbirke: Prilagođavanje globalnoj pandemiji

IFLA-in odjeljak za rijetke knjige i posebne zbirke nudi panel diskusiju o različitim iskustvima, planovima i naučenim lekcijama o pružanju usluga i nastavku rada tokom pandemije. Saznajte kako su biblioteke iz posebnih kolekcija iz Španije, Švedske, Singapura i Sjedinjenih Država, koje predstavljaju nacionalne biblioteke, univerzitetske biblioteke i arhive, razmišljale o strategijama za daljinski i lični rad u okviru COVID-19. Ovo će biti prilika za širu IFLA-inu zajednicu retkih knjiga i posebnih kolekcija da razgovaraju o onome što smo naučili prošle godine - i kako očekujemo da ćemo raditi u budućnosti. U okviru webinara će biti vremena za pitanja i rasprave. Svi su dobrodošli, a webinar je besplatan, ali je potrebna registracija

- https://zoom.us/webinar/register/WN_M6GdQVX3SN6aDnvnxcdxfw 

Datum: 10. februara 2021
Vreme: 14:00 - 15:00 CET

.

COVID-19 i naš put ka budućnosti

IFLA-in Sektor za kontinuirani profesionalni razvoj i radno mjesto (CPDWL) i Grupa za posebne interese novih profesionalaca (NPSIG) i ALA pozivaju vas da učestvujete na predstojećem webinaru: Otvoreni pristup i biblioteke: Lekcije iz COVID-19 i naš put ka budućnosti
Datum / vrijeme: 12. januara, 10:00, New York / 16:00, Njemačka
Molimo provjerite svoju lokalnu vremensku zonu: https://www.timeanddate.com/worldclock/converter.html

Link za registraciju: https://ala-events.zoom.us/webinar/register/WN_jSw7eivYS6StIy-D16N1WA
Moderator: Loida Garcia-Febo, savjetnica za CPDWL, međunarodna knjižničarska savjetnica
Govornici:
Chris Bourg, direktor, MIT Libraries
Stephen Wyber, IFLA menadžer, politika i zagovaranje
Nick Shockey, direktor programa i angažmana, SPARC
Agnieszka Zofia, Open-Access-Büro Berlin, Open-Access-Referentin im Projekt open-access.network

Запосленима у култури пуна плата у случају COVID 19

Министарка културе и информисања Маја Гојковић потписала је у име Владе Србије допуну Посебног колективног уговора за установе културе, којом се омогућује право на накнаду 100 одсто плате у случајевима када је запослени био на боловању или у самоизолацији због коронавируса.
Kако се наводи у саопштењу, министарка је изјавила да је та допуна уговора вид сигурности да запослени неће остати без дела месечних прихода ако се разболи од те болести.
Министарка је нагласила да је то несумњиво од великог значаја за све уметнике, с обзиром на ситуацију у култури и на све шта културни радници раде како би превазишли кризу у којој се налази и Србија и читав свет.
"На овај начин смо желели јасно да покажемо одговорност као и да држава брине о културним радницима и да цени њихов рад и труд како би грађанима омогућили да, упркос пандемији, имају културни садржај", навела је она.
Гојковић је допуну Посебног колективног уговора потписала са представницима Самосталног синдиката културе Србије, ГС културе, уметности и медија "Независност" и Kонфедерацијом слободних синдиката.

Важно је можда и ТО да знамо !!!

Kоронавируси су велика фамилија вируса познатих по томе да изазивају различита обољења од обичне прехладе до озбиљнијих болести попут MERS (Middle East Respiratory Syndrome – Средњеисточни респираторни синдром) и SARS (Severe Acute Respiratory Syndromeе – Озбиљан акутни респираторни синдром). Нови коронавирус (COVID-19) је први пут идентификован у 2019-ој у граду Вухан, у Kини. Овај нови коронавирус пре тога никада није откривен код људи. Обезбедили смо Вам скраћени курс о COVID-19. Курс даје уопштене информације о COVID-19 и новонасталим респираторним вирусима и намењен је запосленима у установама јавног здравља, руководству за ванредне ситуације, особљу Уједињених Нација, међународним организацијама и невладиним организацијама, али и руководиоцима и запосленима у библиотекама.

ПРИЈАВА КЛИКОМ НА СЛИКУ

 

Семинар: Како библиотеке да победе пандемијску кризу.

Још увек има места за придруживање  бесплатном онлајн семинару који се одржава током три среде у октобру, почев од 14. октобра 2020. године, којим председава sobel Hunter, извршни директор Connected.

Када су јавне библиотеке морале  да затворе врата у марту, у складу са заштитом од COVID -19. своју активност су одмах усмериле на дигиталне и удаљене услуге - развијајући иновативне нове приступе мрежи

Семинар ће покушати истражити начине на које библиотеке могу играти виталну улогу у кризним временима путем мрежних презентација говорника у Европи и кроз високо интерактивне сесије које укључују публику. Очекује се да ће ширина одабране теме покривати теме здравствене епидемије, еколошке проблеме / катастрофе или социјално-економске / ратне кризе које укључују миграцију или потчињавање великог броја људи и улогу коју је библиотека или група библиотека имала у ублажавању ванредних епидемиолошких итуација. Све сесије ће се одржати на ЗООМ-у. Све сесије су на енглеском језику. Време за питања послата путем ћаскања биће резервисано на крају сваке презентације.

 Пријавите се кликом на слику или   О В Д Е

Опширније: Семинар: Како библиотеке да победе пандемијску кризу.

Изазови савременог библиотекарства

 

Kако су се библиотечки тимови широм Србије снашли у новонасталој ситуацији, како су одговорили на специфичан изазов и да ли су решења отворила нека нова поља у раду библиотека ‒ о томе ћемо разговарати у данашњој емисији. Експерти из области библиотекарства ће ову тему осветлити из академског, професионалног, кадровског и технолошког угла.
Саговорници су : проф. др Гордана Рудић, шеф Kатедре за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору Универзитета у Новом Саду; Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда; Јасмина Иванковић, директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић", Лазаревац; Мирко Марковић, библиотекар саветник, Интернет клуб Србија.

Целу емисију можете реслушати ОВДЕ иликликом на лого РАДИО БЕОГРАДА 2
Уредник и водитељ: Љубица Kрминац

БИБЛИОТЕКЕ У КОВИД ОКРУЖЕЊУ

У организацији INternet CLUB-а и Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ одржан је стручни скуп  „Библиотеке на интернету током пандемије COVID-19“ под спознорски покровитељствомн Фондадије РНИДС-а.. У три дана трајања, библиотекари суј покушати да, разменом искустава, направе пресек стања нове реалности у раду библиотека где се показало колико је дигитализација библиотека постала како потреба, тако и добро решење посебно у условима које је наметнуо ковид 19. Уз примену свих мера здравствене заштите, скуп је отворен у складу са темама и циљевима које је од почетка свог постојања и рада поставио  Интернет клуб, а то је комуницирање путем интернета. Тако је и поздравну реч, након председника овог клуба, Мирка Марковића , дао  путем  видео линка Дејан Масликовић, Помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва и Дејан Ђукић, директором РНИДС-а. 

Опширније: БИБЛИОТЕКЕ У КОВИД ОКРУЖЕЊУ

НАСТАЛИ МЕЂУНАРОДНИ ГЛАСОВИ

Kако да изградимо дигиталну заједницу у чијем ће се центру налазити библиотека? Kоја је сврха библиотеке усред мноштва стриминг-платформи, а какву улогу у свему томе играју друштвене мреже?

Ова и многа друга питања постављају се у оквиру пројекта EMERGING INTERNATIONAL VOICES, који заједнички спроводе Goethe-Институт и ИФЛА. Ако верујете да су библиотеке данас важније него икад, пријавите се да учествујете! Попуните образац који садржи ЦВ, кратко мотивационо писмо и кратку изјаву о улози дигиталних услуга библиотека у вашој земљи. Изјава не сме бити дужа од 1000 речи и бити погодна за објављивање на гоетхе.де. Рок за пријаву је 13. септембар 2020.

 Више информација о пројекту и пријављивању у наставку...

Опширније: НАСТАЛИ МЕЂУНАРОДНИ ГЛАСОВИ

Специјалац часописа ИФЛА о библиотекама и COVID-19 - Могућности за иновације

ИФЛА Journal са задовољством објављује позив за радове на посебан број који истражује прилагодбу и трансформацију библиотечких сектора током пандемије COVID-19. Широко распрострањена епидемија довела до потребе да библиотечки сектор пронађе прикладне модусе у време карантина и социјалне дистанце. Одговори библиотечког сектора кретали су се од усвајања стратегија суочавања до прихватања иновација. Постојеће дигиталне услуге су прошириле, а традиционалне личне услуге морале су остваривати путем интернета. Ово је иницирало институционално планирање дигиталне трансформације. Планирање поновног отварања било је посебно изазовно услед непознавања трајне пандемије. Ово специјално издање ИФЛА Journal има за циљ да истражи природу текућих промена и трансформација и да подржи професионалце у библиотеци у планирању стратешког планирања њихових институција после COVID-19.

Опширније: Специјалац часописа ИФЛА о библиотекама и COVID-19 - Могућности за иновације

„WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“

Пандемија COVID-19 и даље остаје пријетња која је довела не само до укидања локалних и глобалних социјалних, економских и здравствених услова, већ и до поремећаја сектора културне производње. Европа није била имуна на изазове које је донела пандемија. Многе европске библиотеке, које предњаче у стварању и очувању знања, на су интезивно појачале подршку истраживачима и научницима. Помаци у развоју услуга битно ће утицати на све оно што библиотеке могу пружити.
Овај виртуални панел 6.08.2020. представља први догађај у планираној шестомесечној серији вебинара : „WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“, која је посвећена различитим аспектима библиотекарства.

Ове активности које ће укључивати ​​домаће и међународне библиотекаре, архивисте, научнике, администраторе и посленике из свих крајева света.
На овом панелу европски библиотекари, специјалисти за студије средње, источне и југоисточне Европе, и славистичке / словенске студије, делиће искуства и перспективе о  појединачним и институционалним изазовима и могућностима у подручјима истраживања, наставе и развоја збирки .

На овом панелу европски библиотекари, специјалисти за студије средње, источне и југоисточне Европе, и славистичке / словенске студије, делит ће искуства и перспективе о својим појединачним и институционалним изазовима и могућностима у подручјима истраживања, наставе и развоја збирки .

Опширније: „WEB Саборовање: академске библиотеке - истраживање у току“

Скуп: Библиотеке у COVID 19 окружењу

Ако пандемијхски услови  дозволе, 22,23 и 24. септембра 2020. године биће одржан  стручни скуп „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“. Скуп органузује Интернет клуб, сектор за библиортеке,архиве и музеје у сарадњи са Библиотеком града Београда, библиотеком "Љубвиша Р.Ђенић" из Чајетине.

Реализацију пројекта ће обележиће on line mix излагања у комбинацији са модератоским вођењем и панелима из е читаонице библиотеке на Златибору у  новом Културном центру. Са стручне стране је подржала Катедра за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом саду. Уреднички тим: Др Жељко Вучковић,декан ПФС,  др Гордана Рудић,шеф катедре за библиотекарство ПФС,  Ласло Блашковић , директор НБС, Јасмина Нинков, директор БГБ, Мирко С.Марковић, ИНтернет клуб Србије.

Домаћин на Златибору: Monix Club Zlatibor . Извршна организација АГЕНЦИЈА MONIX, Београд.

Финансијски је пројекат спонзорски подржао РНИДС 'Фондација "Регистар националног интернет домена Србије".

Опширније: Скуп: Библиотеке у COVID 19 окружењу

Лекције за COVID-19

ALCTS e-Forum: 

Планирање за ванредне ситуације: Лекције из COVID-19                11.-12. Август 2020

Овај е-форум биће прилика за размишљање о ономе што смо научили из ситуације ЦОВИД-19 и како те информације користити у планирању одговора на будуће хитне случајеве. Утицај и величина пандемије изненадно су нас довели до затварања библиотеке и расељеног особља. Многе библиотеке трудиле су се да заједнички наставе планове

 рада код куће и обезбеде опрему и услуге потребне за то. Питања с којима су се суочили руководиоци и особље укључивала је кадровске политике у вези с временом одмора за болесну родбину или дјецу са затвореним дневним центрима и школама, ангажирањем и управљањем особља које ради на даљину, идентификацијом пројеката, документовањем радног времена и напретка, рјешавањем емоционалних и менталних потреба особља и припрема за повратак на посао на лицу места.

Поред тога, АЛА је направила страницу за припремљеност за пандемију, а ово је прилика да се промовише и други ресурси о којима учесници могу разговарати и делити.

Опширније: Лекције за COVID-19

Поткатегорије